Indlæser Begivenheder
Foto: Petra Kleis
Særudstillinger

Petra Kleis

03/11 2023 - 02/04 2024
Særudstillinger 5 / 4

70 fotografier taget af den danske reklame- og portrætfotograf Petra Kleis.

Kleis har over en 10-årig periode etableret sig som en af tidens mest eftertragtede fotografer. Den første soloudstilling med Petra Kleis’ værker præsenterede en perlerække af store danske personligheder som Paprika Steen, Mette Frederiksen, Tobias Rahim, Casper Christensen og H.M. Dronning Margrethe.

Udstillingen gav besøgende indblik i Petra Kleis arbejdsproces – fra samarbejdet med de portrætterede under fotosessionen til behandlingen af de færdige portrætter. Det karakteristiske for Kleis er, at hun skaber et trygt rum for den portrætterede, og at der deraf opstår legende, humoristiske, men også ærlige og eftertænksomme fotografier. Resultatet er, at netop hendes billeder giver et nyt perspektiv på de mennesker, der ellers så ofte bliver portrætteret.

Ud over portrætter vist på forsider og i fotoserier i danske magasiner indgik også kontaktark og negativer i udstillingen. I et interaktivt fotostudio indrettet i det nordvendte tårnværelse kunne besøgende eksperimentere med lyssætning, baggrunde, rekvisitter og fotografering. Det sydvendte tårnværelse var indrettet som mørkekammer med lys og kameraruller på et lysbord. I mørkekammeret introduceredes det analoge fotografi, der er en tilbagevendende del af Petra Kleis’ fotografiske værktøjskasse.

Undervejs i Kleis-udstillingen fotograferede Petra Kleis, som en del af en helt særlig aftale, den danske popstjerne Tobias Rahim på Frederiksborg til en fotoserie i Vogue Scandinavia.

Petra Kleis’ fotografi repræsenterer tidens ypperste portrætfotografi og afspejler tendenser inden for selviscenesættelse, identitet, idealer og inklusion, samt ikke mindst samfundets magtelite, der ofte ses stærkt repræsenteret i den førende portrætkunst. Udstillingen med Kleis’ portrætter viste, hvordan portrætter altid er iscenesat og rammesat af en kunstner. Og i Kleis’ tilfælde, hvordan unikke og æstetiske fotografier opstår i relationen til det menneske, hun portrætterer.

Tore Leifer talte i PORTRÆT #32 med Petra Kleis.