Indlæser Begivenheder
Fotograf: Petra Kleis
Særudstillinger

Petra Kleis

03/11 2023 - 02/04 2024
Køb billet
Særudstillinger 2 / 4

Særudstilling med Petra Kleis' portrætter

Ny stor særudstilling på Frederiksborg viser over 70 fotografier taget af den danske reklame- og portrætfotograf Petra Kleis. Kleis har de sidste 10 år etableret sig som en af tidens mest eftertragtede fotografer, og udstillingen præsenterer en perlerække af gyldne blikke fra store danske personligheder som Paprika Steen, Mette Frederiksen, Tobias Rahim, Casper Christensen og H.M. Dronning Margrethe. Udstillingen er den første soloudstilling med Petra Kleis værker.

Fotograf Petra Kleis. Amanda Collin, 2023

Udstillingen giver indblik i Petra Kleis arbejdsproces – fra samarbejdet med de portrætterede under fotoskydninger til behandlingen af de færdige portrætter. Det karakteristiske for Kleis er, at hun skaber et trygt rum for den portrætterede, og der opstår legende, humoristiske, men også ærlige og eftertænksomme fotografier. Resultatet er, at netop hendes billeder giver et nyt perspektiv på de mennesker, der ellers så ofte bliver portrætteret.

Ud over portrætter der er vist på forsider og i fotoserier i danske magasiner, indgår også kontaktark og negativer i udstillingen. Der er også et interaktivt fotostudio, hvor besøgende kan eksperimentere med lyssætning, baggrunde, rekvisitter og fotoskydning samt et mørkekammer med lys og kameraruller på et lysbord. I mørkekammeret introduceres det analoge fotografi, der er en tilbagevendende del af Petra Kleis’ fotografiske værktøjskasse.

Fotograf Petra Kleis. Drew Sycamore.

Som Nationalt Portrætgalleri sætter Frederiksborg løbende portrætkunst i perspektiv med særudstillinger. Petra Kleis’ fotografi repræsenterer tidens ypperste portrætfotografi og afspejler tendenser indenfor selviscenesættelse, identitet, idealer og inklusion, samt ikke mindst samfundets magtelite, der ofte ses stærkt repræsenteret i den førende portrætkunst. Udstillingen med Kleis’ portrætter viser, hvordan portrætter altid er iscenesat og rammesat af en kunstner. Og i Kleis’ tilfælde, hvordan unikke og æstetiske fotografier opstår i relationen til det menneske, hun portrætterer.

Udstillingen er åben for publikum fra fredag d. 3. november.